1928
I det lilla samhället Gånghester utanför Borås startade makarna Annie och David Pettersson 1928 Skjortfabriken Special. Tanken var att sy exklusiva skjortor av bra kvalitet åt lokalinvånarna.

1950-talet
Med tiden kom Skjortfabriken Special att växa. Under 1950-talet ledde en ökad efterfrågan i utlandet till att företaget gav sig in i Storbritannien. Ursprungsnamnet var svårt för britterna att uttala och Skjortfabriken Special bytte namn till Eton, efter det anrika Eton College.

1980-talet
När Jan Borghardt, i dag företagets senior advisor, inledde sin karriär på Eton stod företaget inför ett vägval. Eton var inget starkt varumärke och försvann i mängden av skjorttillverkare.
Tillsammans med företagets vd, Hans Davidsson, bestämde sig Jan för att Eton skulle gå sin egen väg och skaffa sig den specialkompetens inom skjorttillverkning som behövdes för att bli ledande.
– Företaget hade ingen egen design och jobbade mycket efter att se på hur andra gjorde. Det ville vi ändra på, berättar Jan.
Det första steget var att kvalitetssäkra tygerna. Eton började samarbeta med ett företag i Schweiz som förstod Etons idé och vision. När produktionen väl var igång behövdes en rejäl nylansering.
Jan övertygade det brittiska varuhuset Harrod’s i London om att hålla i ett specialevent tillsammans med Eton. Under eventet såldes 800 skjortor på fyra dagar.
– Det gav ett eko för Eton. Därefter började vi designa våra egna färger och mönster och satsade stort på tyg och funktion. Vi ville ha en kvalitet som stod för sig själv.


1990-talet
Efter succén med Harrod’s åkte Jan till USA för att se över möjligheterna på den amerikanska marknaden.
– Vi vände ju oss främst mot affärsmän och tänkte att vi kanske kunde vara intressanta för männen på Wall Street. Men amerikanerna har en annan tankegång. Vi erbjöd strykfria skjortor men en ostruken skjorta lämnar de amerikanska affärsmännen in för kemtvätt.
Istället tog sig Jan vidare till Los Angeles och sökte kontakt med ETAF, Elizabeth Taylors Aids Foundation, och donerade 1000 skjortor som välgörenhetsorganisationen i sin tur skulle sälja. Alla intäkter donerades till Elizabeth Taylors aidsfond.
– Priset som vi satte på skjortan var 1495 kronor. Ett missförstånd ledde till att de trodde att vi menade i dollar men det fick ju bara positiva konsekvenser, skrattar Jan.
Med tiden fick Eton positiv exponering genom en rad kändisar som Colin Firth, George Clooney, Roger Moore och Tom Hanks vilket boostade varumärket och gav avtryck världen över.

Fortsatt expansion
I dag har Etons skjortor sålts på Harrod’s i mer än ett kvarts sekel och uppnår ännu stora försäljningsframgångar. Tygtillverkningen sker i Italien och Frankrike och slutberedningen i Zürich, men på fabriken i Gånghester är sömnadsverksamheten fortfarande i full gång. Jan tror på en fortsatt stark utveckling för Eton.
– Vi arbetar inte med trender. Trender är tidsbundna och varierar från säsong till säsong. Vi vill vara ett klassiskt märke och arbeta med klassisk kvalitet, säger Jan.
I dag finns Eton i 42 länder och snart går företaget även in i Asien och Afrika.
– På Eton ser vi inga begränsningar, bara möjligheter.